More ICT
Image default
Mode en Kleding

Schoenmaten voor verschillende leeftijden

Schoenen zijn een belangrijk onderdeel van iemands kleding. Niet alleen voor het oog, maar ook voor bescherming. Schoenen zorgen ervoor dat de voeten beschermd worden tegen scherpe objecten of viezigheid. Binnenshuis worden schoenen meestal niet gedragen, maar zodra iemand de deur uit gaat, gaan de schoenen aan. Gedurende het leven van een mens draagt het verschillende maten, soorten en materiaal schoenen. Schoenen komen in veel verschillende maten, omdat voeten veel verschillende maten kunnen hebben.

Babyschoentjes

De eerste schoenen die een mens draagt zijn babyschoentjes. Deze schoenen zijn erg klein, omdat ze uiteraard om een babyvoet moeten passen. Baby’s lopen vaak de eerste jaren nog niet, maar de schoenen bieden ook warmte voor de voeten. Babyschoenen beginnen bij schoenmaat 17 en gaan door tot schoenmaat 20. Schoenmaat 17 wordt gedragen door baby’s van ongeveer 3 tot 6 maanden. Schoenmaat 20 wordt gedragen door kinderen van ongeveer 12 tot 20 maanden.

Kinderschoenen

Het grootste deel van de jeugd van een mens zal hij/zij op kinderschoenen lopen. Kinderschoenen worden al wat serieuzer dan babyschoenen. Kinderen groeien erg snel, dus schoenen moeten vaak vervangen worden. Dit betekent dat het ook slim is om een grotere maat aan te schaffen. Vaak lopen kinderen op een vorm van sneakers. Bij meisjes komt het ook nog voor dat laarsjes worden gedragen. Rond het 16e jaar van een mens zijn de voeten uitgegroeid. Voor deze jaren kunnen kinderen al volwassen maten dragen. Rond hun 16e zijn de voeten uitgegroeid, maar dat betekent niet dat de voeten de jaren daarvoor veel kleiner waren.

Volwassen schoenen

Grote mensen maten worden dus eigenlijk al door kinderen gedragen. Het voordeel van de volwassen maten, is dat er veel soorten schoenen in komen. Denk bijvoorbeeld aan puntschoenen, deze zijn er wel voor kinderen, maar in minder varianten. Dit is natuurlijk logisch, omdat volwassenen deze schoenen vaker zullen dragen. Schoenmaten lopen ongeveer tot maat 47. Maat 47 staat gelijk aan 31 centimeter. Dit zijn erg grote maten, maar deze komen met regelmaat voor. Grotere schoenmaten bestaan ook, maar deze zijn exclusiever. Met nog grotere maten is het vaak lastig om aan schoenen te komen, deze worden dan door speciale producenten gemaakt. De grootste voeten ter wereld zijn maar liefst 41 centimeter lang. 41 Centimeter staat gelijk aan schoenmaat 68. Deze voeten zijn ongeveer 30% groter dan de grootste gangbare schoenmaat. Er zijn dus genoeg schoenmaten beschikbaar. De kans dat een mens geen schoenen kan vinden omdat zijn voeten te groot of te klein zijn is ook erg klein. Gelukkig maar, want schoenen zijn erg belangrijk, dus die kunnen bij geen mens ontbreken.