More ICT
Image default
Dieren

Het paardenzadel, singels, stijgbeugels, sjabrakken (dekje) en beugelriemen

Alle informatie over paardenzadels, singels, stijgbeugels, sjabrakken en beugelriemen

 

De uitrusting van een paard voor het paardrijden bestaat uit veel verschillende onderdelen. Wanneer je wilt gaan paardrijden heb je een aantal dingen nodig voordat je je paard kunt bestijgen. Een van de belangrijkste onderdelen is het paardenzadel, de stijgbeugels en de beugelriemen. Wat je nodig hebt hangt af van de discipline die je rijd. In deze blog een korte uitleg over het paardenzadel, stijgbeugelriemen en stijbeugels.

 

Het paardenzadel

Er zijn veel verschillende soorten zadels voor paarden. De meest bekende soorten zijn engelse zadels en western zadels. Engelse zadels zijn onder te verdelen in een aantal categorieën.

Enkele categorieën van een zadel zijn:

 • Dressuur zadel
 • Springzadel
 • Veelzijdigheidzadel (dressuur)
 • Veelzijdigheidzadel (springen)
 • Western zadel
 • Boomloos zadel

 

De meest gebruikte zadels zijn de veelzijdigheidzadels, dit omdat ze te gebruiken zijn voor zowel dressuur als springen. Echter heb je wel verschillende klasses in veelzijdigheidzadels. Je kunt er voor kiezen om een veelzijdigheidzadel in de dressuur kant of spring kant te kopen. Wanneer je veel dressuur rijd wordt geadvisseerd om een dressuurzadel aan te schaffen. Wanneer je spring gericht rijd kun je het beste kiezen voor een springzadel. Wanneer je beide rijd is een veelzijdigheidszadel een goede keuze. Deze zadels zijn speciaal gemaakt voor de discipline die je rijd.

 

Kopen van een geschikt zadel voor het paardrijden

Je op een aantal dingen letten bij het kopen van een juist zadel. Je begint bij de discipline die je rijd. Dressuur of springen. Daarna ga je kijken naar jezelf. Wanneer je groot en lang bent heb je een grotere inch nodig. De meest voorkomende inches van paardenzadels zijn:

 • 16
 • 17
 • 17.5
 • 18
 • 18.5

 

Dit kun je aan laten meten bij een zadelpasser/maker. Wanneer je dit hebt gedaan ga je kijken naar het paard. Heeft mijn paard een hoge schoft of niet, een lange of een korte rug, een brede schoft/rug enzovoorts. De meest voorkomende maten zadels zijn:

 • Small – 30
 • Medium – 31
 • Large – 32
 • Extra Large – 33

 

Deze maten kunnen wel afwijken. Dit komt doordat er verschillende merken zijn en deze ook andere maten hanteren. Het beste is om een zadelmaker of iemand die gespecialisseerd is in zadels langs te laten komen om een zadel aan te meten, dan weet je bijna zeker dat je altijd goed zit, bij ruiter en paard. Kies altijd voor kwaliteit wanneer je een zadel gaat kopen, een goed sterk leren paardenzadel gaat jaren mee en zit altijd goed! Voor goedkope paardenzadels kun je kijken op HappyHorseDeal

 

Wanneer je een zadel hebt ben je nog niet klaar. Je hebt ook beugelriemen nodig. Beugelriemen zitten aan het zadel en zorgen ervoor dat je beugels aan je zadel kunt bevestigen. Beugelriemen liggen langs je been en hebben een bepaalde lengte. Voor het dressuur rijden zijn je beugelriemen langer, met het springen juist weer korter. Dit heeft redenen. Wanneer je dressuur rijdt moet je netjes rechtop op je paard zitten en je been om je paard heen kunnen leggen. Met springen zijn de beugels korter omdat je je zelf moet kunnen afzetten boven de sprong.

 

Stijgbeugels

Stijgbeugels voor het paardrijden heb je nodig in het paardrijden om in je zadel te kunnen blijven zitten. Stijgbeugels zijn belangrijk voor het rijden. Er zijn heel veel verschillende soorten stijgbeugels. Welke je nodig hebt hangt af wat je het prettigste vindt rijden. De ene vindt zware grote beugels fijn en de andere heeft ze het liefst zo klein en zo licht mogelijk. Dit varieert per ruiter. Kies altijd voor kwaliteit wanneer je stijgbeugels koopt. Het is belangrijk dat ze je goede ondersteuning bieden en ze niet kapot kunnen gaat/knappen tijdens het rijden. Hiermee houd je jezelf tenslotte mee vast aan het zadel.  

 

Paardensingel

Een singel heb je nodig om het zadel vast te maken. Wanneer je geen singel hebt kun je niet rijden; het zadel zal binnen no time van de rug van het paard af glijden. Paarden singels zijn er in heel erg veel verschillende soorten, maten en lengten. De lengte van de singel is afhankelijk van je paard of pony. Dit gaat in centimeters; de buikomvang van je paard/pony. Ook hier zijn disciplines weer belangrijk, rijd je dressuur? Dan heb je meestal een korte singel (dit komt doordat de singelstoten bij een dressuurzadel langer zijn dan die bij een springzadel). Wanneer je de discipline springen doet heb je singels met buikvlappen. Dit is zodat het paard wanneer het punten in heeft (schroeven in het hoefijzer) zich niet kan bezeren in de buik. Deze flap heeft dus een functie; het beschermen van je paard. Ook verdeeld het de drukpunten beter. Vaak zitten er aan deze singels ook haken of lussen, deze zitten er zodat je het bosttuig of martingaal kunt bevestigen.

 

Sjabrakken

Wanneer je het zadel op wilt doen heb je een zadeldekje nodig. Dit zadeldekje zit onder het zadel en zorgt ervoor dat het zadel geen beschadigingen kan maken op de rug van het paard. Een paarden sjabrak of dekje zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de drukpunten op de rug (waar het zadel zit) en neemt zweet en vocht snel op. Hiermee is je paard beschermt. Er zijn heel erg veel verschillende soorten dekjes te koop. Welk soort dekje je nodig hebt hangt ook weer af van de discipline die je rijd. Wanneer je dressuur rijd en een paard hebt kies je voor een Dressuur dekje in de maat COB of FULL. Wanneer je aan springen doet met je paard, kies je een VZH (veelzijdigheid) dekje in de maat COB OF FULL. Voor pony’s geld hetzelfde alleen zijn de maten dan onderverdeeld in Pony of Shetty.

 

Wanneer je al deze dingen in de juiste maten hebt, voor de juiste discipline ben je klaar om te rijden!

 

Voor meer info : https://123ruitersport.nl/paard/zadels-singels.html