More ICT
Image default
Electronica en Computers

Koop een refurbished printer en ga overconsumptie tegen!

Het is een reclame die ik vaak krijg op YouTube: de reclame van onbekende influencers die een refurbished iPhone promoten. Hoe erg ik me ook kan ergeren aan deze reclames, kan ik toch niet ontkennen dat het een goed initiatief is. Het gaat hier voor de duidelijkheid om telefoons die kapot waren, of in ieder geval afgedankt, maar nog prima opgelapt konden worden om weer een aantal jaar mee te gaan. Het is dan ook iets dat goed is voor het milieu en klimaat en daarom al een goed idee.

Refurbished printers voorkomt onnodige consumptie

Refurbished apparaten gaan verspilling tegen, wat een groot probleem is in onze consumptiemaatschappij. De meeste apparaten die we vandaag de dag gebruiken, zijn gemaakt om een paar jaar mee te gaan en dan vervangen te worden. Dit is voor iPhones zeker het geval, maar ook voor wasmachines, printers, koelkasten en wat er ook maar in je huis te vinden is. Bedrijven zijn gericht op geld verdienen en hebben er geen baat bij om in onze wereld die draait om “efficiency” duurzame producten te produceren. Dit heeft als gevolg dat we (vooral in de westerse wereld) veel te veel gebruiken. Door deze overconsumptie ontstaan er allerlei problemen voor klimaat en milieu. Door het winnen van de nodige grondstoffen wordt natuur vernietigd of vervuild en door al het vervoer dat komt kijken bij de grote productieprocessen die nodig zijn wordt veel fossiele brandstof gebruikt.

Zelf je steentje bijdragen

Door refurbished apparaten te kopen, zoals een refurbished printer, of een tweedehands printer, kan je ervoor zorgen dat je zelf minder bijdraagt aan die verspilling. Door apparaten zo lang mogelijk te gebruiken zorg je ervoor dat er minder grondstoffen onnodig worden verbruikt. Hierdoor laten we dus meer natuur heel en meer fossiele brandstoffen op de grond. Dit is dus een individuele bijdrage die mensen kunnen leveren om goed om te gaan met onze planeet.